Plankebord med skalstole i plastic

Spiseborde: Den ultimative guide

Spisebordet er familiens samlingspunkt i hverdagen og ofte også samlingspunktet for dine gæster i weekenderne. Derfor er det godt givet ud at investere i et spisebord, som både holder til hverdag, og som ser godt ud til fest.

Her får du den ultimative guide med 8 punkter, som du bør overveje, når du skal købe et nyt spisebord. I vores sortiment finder du bl.a. mange flotte modeller fra ILVA.

Lad os finde det helt rette valg til dit hjem!

1. Spisebordets størrelse og mulighed for udtræk

Først og fremmest er det afgørende at vælge et bord i den rette størrelse, hvor der er plads til hele husstanden, men som samtidig passer ind i jeres spisestue. Foruden bordets størrelse er det vigtigt at overveje, om du foretrækker et rundt bord eller et rektangulært bord. Det runde bord begrænser sig ofte til 4-6 siddepladser, imens nogle runde borde er udtræksborde og sagtens kan fungere som et småt bord til hverdag og et rummeligt langbord ved festlige lejligheder. Behovet for udtræk er ikke at forglemme, når du skal vælge det rigtige spisebord til dit hjem.

Særlig for borde med udtræks- og tillægsplader: Læg mærke til, om bordet mister sin charme, når udtrækspladerne er i brug. Mange borde ser helt anderledes ud, når tillægspladerne er lagt i, så overvej om du kan lide begge ”looks”. De smarteste borde med tillægsplader eller udtræksplader har opbevaringsplads til pladerne inde i selve bordet, så du ikke skal tænke på, hvor du dog skal opbevare to store træplader. Tænk over, om du kan have pladerne stående eller om opbevaring i selve bordet er et must.

2. Det klassiske spisebord eller et rustikt træbord?

Foruden de praktiske spørgsmål skal du også overveje, hvilken stil du kan lide. Klassisk og traditionelt, rustikt eller elegant og feminint? De mere traditionelle spiseborde med ben i træ eller metal og en træbordplade oplever i dag konkurrence fra trends såsom plankeborde med mere eller mindre rustikke overflade og detaljer. Bl.a. ses organiske og skrå kanter på bordpladen ofte. Det rå udtryk med rustikke planker og bordben i kraftigt metal eller stål har vundet sit indpas i den nordiske og skandinaviske indretning, og vi forstår godt hvorfor!

Har du forelsker dig i de tunge og dominerende træ- og plankeborde, selvom din indretning generelt er mere let og feminin? Fortvivl ikke, de kraftige træbordes udtryk kan ”blødes” op med mere lette og urbane omgivelser og tilbehør og dermed blive en del af en feminin og elegant spisestue.

3. Rundt eller rektangulært?

Om det runde bord er alle lige, og ingen kan stjæle opmærksomheden for bordenden. Det kan især være en fordel, hvis du har mindre børn i huset. Det runde bord indbyder dog også til en hyggelig og ofte også romantisk stil, som er lidt sværere at opnå med et rektangulært spisebord. Hav muligheden for udtræk for øje, hvis I har behov for at udvide med adskillige siddepladser ved særlige lejligheder.

Rundt spisebord

4. Det skulpturelle møbel

Er du ikke så meget til nips? Så lad dine primære møbler udsmykke dit hjem! Et smukt spisebord, hvor der er kælet ekstrameget for design og materialer til både bordben og bordplade, er ofte nok til at udsmykke en minimalistisk spisestue. Tilsæt nogle smukke spisebordsstole og eventuelt et gulvtæppe for at fuldende den enkle, urbane spisestue. Spiseborde er ikke kun funktionelle, og hvis din indretning tillader det, skal du ikke være bange for at vælge et spisebord, som skiller sig ud. De skulpturelle møbler ”trives” især i minimalistiske miljøer, hvor der er luft og plads til at de tiltrækker sig al opmærksomheden. Det sikre valg er ofte også et kedeligt valg, og det må du ikke lade dig begrænse af.

6. Vælg et spisebord, som matcher din indretning

Medmindre du har tænkt dig at udskifte hele din boligindretning, når du køber dit spisebord, så er den mest oplagte løsning at vælge et spisebord, som passer til dig øvrige indretning. Kig dig omkring, hvad karakteriserer din indretning? Feminine møbler og nips eller grove træmøbler med et rustikt udtryk? Du opnår den mest harmoniske møbelsammensætning i dit hjem, når du holder dig til en overordnet stil. Alternativt kan du overveje hvilket tilbehør såsom vaser, keramik eller bordskånere og lysestager du kan bruge til at integrere et spisebord, som måske afviger lidt fra din hidtidige stil.

Plankebord med skalstole i plastic

7. Skal du vælge et bord i glas?

Fordelen ved et spisebord i glad er at det virker mindre kompakt og dominerende end et bord i træ. Glasset giver bordet er ”lettere” udtryk, og det kan være en fordel, hvis du skal indrette en lille spisestue. Et andet fortrin ved spiseborde i glas er at dine smukke spisebordsstole og dit gulvtæppe til hver en tid er flot på display. Selvom stolen er skubbet ind under bordet, kan du stadig nyde synet af dine stole og tæpper igennem bordet. Glasborde kaster også et særligt lys i spisestuen, så overvej om dit spiseområde har brug for en knivspids hverdagsmagi fra en glasplade.

8. Skal dit spisebord være nemt at flytte?

Går du med tanker om at flytte, eller ved du, at du får behov for at flytte flere gange indenfor nærmere fremtid, så kan du med fordel vælge et bord, som er nemt at transportere. Dette indebærer også at bordet er nemt at skille ad og sætte op. Vælg et bord, hvor benene nemt kan tages af og sættes på igen.

Læs også: Spisebordsstole – Inspiration & guide