forskellige sofaborde

Sofaborde – Find det perfekte match til din stue

Sofaborde på række – Sådan ser vi dem i butikkerne, men hvilket skal vi vælge? I denne guide får du inspiration til at vælge det perfekte sofabord til din stue, så du ikke ærgrer dig over dit køb om 14 dage.

Kender du det, når du har købt et nyt møbel, som ser brandgodt ud i butikken, men som ser helt forkert ud, når du får det hjem i stuen. Hvorfor? Det er næsten altid impulskøb, der ikke passer ind i vores indretning, og det skyldes at vi lod os rive med, da vi så udstillingen i butikken. Udstillingen ligner dog sjældent vores egen stue og DIN stue er netop nøgleordet, når du skal finde det perfekte sofabord til din stue. Det er langt fra det samme som at finde et sofabord, der ser godt ud i udstillingen i butikken.

Hvad er dine krav til et sofabord?

Ligesom dit sofabord skal passe ind i din stue, så skal det også passe til dine behov. Har du brug for et stort sofabord eller et småt sofabord, og hvad har du egentligt plads til i dit hjem? Overvej også hvilke traditioner I har om sofabordet i jeres familie. Skal der blot være plads til kaffekopper, eller kan I også lide at spise desserten om sofabordet? Jeres behov og vaner er afgørende for at du kan finde det perfekte match til jeres stue. Behovet for let at kunne rengøre sofabordet er udbredt i børnefamilier. Vælg materialer der kan holde til den behandling du eller dine børn har tænkt sig at udsætte jeres nye sofabord for – og vær ikke optimistisk. Hvis grunden til at I skifter sofabord er de genstridige pletter på det gamle, så skal I vælge en overflade, som tåler hyppig rengøring.

Vær realistisk om du vil beskytte dit sofabord med bordskånere og glasbrikker. Er svaret nej, så vælg overflade, som kan holde til strabadserne.

Se vores flotte sofaborde her

Sofabord – Stort eller småt?

Tag selvfølgelig også højde for, hvor mange personer du forventer, der skal sidde om dit sofabord. Har du en stor familie, så er de små hjørneborde eller de små runde sofaborde næppe nok!

Overvej, hvilke omgivelser dit nye sofabord skal passe ind i. Har du en stor 6-personers sofa eller nogle kraftige lænestole i dit stuemøblement? Er dine andre møbler store, så skal dit sofabord selvfølgelig passe hertil. En 6-personers sofa med et lille hjørnebord ser skørt ud, selvom der måske kun skal være plads til 6 kaffekopper. Her må du gerne skalere op, så møbler og sofabord passer sammen.

Rundt eller firkantet sofabord?

Faconen på dit sofabord er et temperamentsspørgsmål. Der er ingen rigtige eller forkerte valg, men der er nogle tommelfingerregler, du kan følge, når du skal vælge det perfekte sofabord. Det runde bord skaber hygge og et blødere udtryk end et firkantet bord. Har kan du både vælge runder og bløde kanter, fordi de passer sammen med de møbler, du har i forvejen, eller for at skabe kontrast til dine eksisterende møbler. Dog er det vigtigste, at du træffer et bevidst valg og ikke bliver skuffet, når du kommer hjem og ser, at dit nye sofabord ikke har den effekt i din stue, som du havde regnet med.

Skal sofabordet passe til en meget lang sofa, så kan du også overveje et ovalt sofabord. Så kan gæsterne på sofaens yderpladser også nå deres kaffekopper.

Hvad kan materialerne på dit nye sofabord holde til?

Træborde er normalvis følsomme overfor pletter. Som tommelfingerregel kræver naturmaterialer såsom massivtræ, natursten og marmor mere vedligehold end andre materialer såsom f.eks. laminat. Egetræ, valnød og ask er smukke materialer til en sofabordplade, men du skal sætte dine forventninger til vedligehold og pleje derefter. Når det er sagt, så er sofaborde med bordplader i træ en smuk måde at skabe et skandinavisk og organisk look på. Du kan altid søge efter, hvor meget vedligehold et specifikt materiale kræver på Google.

Hvilke materialer passer ind i din stue?

Her er det afgørende, om du er ved at indrette en stue fra bunden, eller om du blot vil udskifte sofabordet i din etablerede stue. Er sidstnævnte tilfældet, så tag udgangspunkt i, hvilke møbler du allerede har. Har du træmøbler, anbefaler vi, at du vælger et sofabord i samme træsort og farve som dine eksisterende møbler eller et sofabord i kontrast-materialer. En blanding af mange træsorter kan nemt virke utjekket i en moderne stue. Gå derfor efter en træsort, som komplementerer dine eksisterende træmøbler, eller vælg et sofabord i et helt andet materiale.

Hvilke variationer af sofaborde findes der?

Ønsker du et alternativ til det traditionelle firkantede eller runde sofabord, så kommer der her nogle alternativer til de sædvanlige modeller.

Skrå ben

sofabord med runder skrå ben i træ

Skrå og/eller runde bordben giver et moderne look til din stueindretning.

Med opbevaring

En skuffe eller en hylde er ikke kun praktisk. Det giver også variation og et interessant udtryk.

Krydsben

sofabord med krydsede ben i metal

Dekorative bordben som disse metalbordben, der krydser hinanden, giver en interessant twist til din stue.

Metalstel

sofabord med kraftige ben i metal

De kraftige bordben i metal tiltrækker øjets opmærksomhed og giver blikfang i din stue. Bordet kan skabe kontrast i en stue med feminime møbler eller fremhæve det rustikke i andre rustikke møbler. Passer et sofabord som dette ind i din stue?

Indskudsborde

indskudssofaborde giver ekstra plads

Dette praktiske bord kan ”foldes” ud og give ekstra plads, når du har brug for det. Sætter du pris på fleksibilitet, er det måske den rette løsning for dig.

Sofabord i glas

sofaborde i glas er meget dekorative

Mangler du et blikfang i din stue? De smukke hylder i glas og de titaniumbelagte stålkanter gør dette bord helt unikt og skaber blikfang.