Vælg de rette lamper til stuen

Lampeguide: Vælg de rigtige lamper til stuen

Vi mener, at lamper er en af de vigtigste ingredienser i et hvert rum i dit hjem. Det er ofte de mindste ting, som skaber den største betydning, når du indretter din bolig. Du vil blive overrasket over, hvor stor en betydning lamper har, hvis du placerer dem de rette steder i din stue. De er derfor en simpel og billig metode til at forvandle stemningen i din stue. Dit rum kan gå fra mørkt og kedeligt til hyggeligt og spændende fyldt med liv.

Her har vi samlet lidt tips til, hvordan du kan vælge de rette lamper.

Lampeguide: Find de rette spots

Først om fremmest skal du før du køber lamper, kende dit behov og udpege de steder, hvor du har behov for belysning. Når du derefter skal vælge nye lyskilder til din stue, så er et godt tip altid at bruge gulvlamper til den primære belysning og bordlamper til hyggebelysning – det skaber det bedste lys og stemning. Varier højden på lamperne i rummet for at gøre rummet mere interessant. Skab eksempelvis kontrast ved at placere en gulvlampe på den ene side af sofaen og en bordlampe på den anden side – det giver et uhøjtideligt og hyggeligt udtryk.

Se også: Billige lamper til under 1500kr

 

Sådan vælger du de rette lamper til stuen

Lampeguide: Indret med lamper

Forsøg at vælge lamper som passer til stilen i din stue og matcher tonerne i indretningen. Det vil sige, er din stue indrettet i moderne nordisk stil, bør du også vælge lamper, som passer hertil. Lamper i nordisk stil er ofte med hvid lampeskærm og træben. Vælger du lamper i porcelæn eller glas skaber du et mere formelt udtryk. Med lamper i træ, metal og keramik opnår et afslappet udtryk. Det giver desuden et lækkert udtryk, hvis du matcher lampernes skærm eller fødder med materialet eller formen på dine møbler, gulve/tæpper eller med billederne på væggen.

Se også: Populær gulvlampe i nordisk stil

Du kan også gå den helt anden vej og skabe et fokuspunkt i din stue ved at vælge en eye-catchy lampe i en stil eller farve, som skiller sig ud fra resten af din indretning. Prøv at vælge to helt forskellige stilarter for at tviste stilen i din stue, men hold dem i samme farve eller med lampeskærm i samme materiale for at skabe lidt symmetri i rummet.

Lampeguide: Skab den rette belysning

Lampeskærme kommer i rigtig mange forskellige størrelser, farver og former. Du kan derfor vælge præcist det materiale eller den kvalitet, du ønsker. Vælger du en lampeskærm i stof spreder den lyset og giver stuen et blødt lys, som beroliger øjet. Modsat vil lampeskærme i metal give et mere skarpt lys med flere skygger på væggene.

Vælg en lampe med et justerbart hoved, hvis du har behov for at læse i sofaen eller give et bestemt sted i rummet fokus. Den justerbare funktion giver dig mulighed for at kunne skubbe lyset væk, mens du for eksempel ser fjernsyn.

Se også: De smukkeste lamper i metal

Lampeguide: Lamper i de rette størrelser og højder

Stuen er det sted, vi samles med familie og venner for at snakke eller se tv. Det er derfor vigtigt, at ingen af lamperne i din stue forstyrrer dit synsfelt mellem fjernsyn og de steder, hvor du eller din familie og gæster typisk sidder. Det er vigtigt, at I kan se hinanden i øjnene, uden at I skal dukke jer for en lampeskærm eller bliver generet af det skarpe lys fra en pære.

Prøv at sætte dig i din sofa og mål hvor langt der er fra fx sidebordet hvorpå lampen skal stå og til din øjenhøjde. Når du vælger lamper skal den nederste linje på lampeskærmen være lavere end din øjenhøjde, så lyset ikke skær i dine øjne. Forelsker du dig en lampe der er for høj, så gå efter et lavere bord – er lampen for lav, så placer et par bøger under lampefoden.

Derudover skal lampeskærmen fylde 65-80 procent af lampefodens længde. Hvis lampefoden for eksempel er 40 cm, bør lampeskærmen være 25-35 cm lang. En anden måde at regne dette ud på er ved at sige, at lampeskærmen skal være omkring 1/3 del af den samlede højde og bør dække lyset fra pæren.

Husk at jo mindre lampeskærmen er, jo mindre bliver det oplyste område.

Se også: Skønne hvide lamper til stuen